Milyen klímát vegyek?

Milyen klímát vegyek? Melyik a legjobb klíma márka?

Gyakran felteszik nekünk ezeket a kérdéseket. És nem tudunk rá egyszerűen, egy-két szóval válaszolni. Olyan fogalom nincs, hogy legjobb klíma. Széleskörű igények vannak ma már, a legkülönbözőbb problémákra keresnek megoldást ügyfeleink és rendkívül szerteágazóak a megoldási lehetőségek is. Egyrészt a mai klímák rendkívül sok mindent meg tudnak oldani, rengeteg funkcióval rendelkeznek. Vannak fűtésre optimalizáltak, sokféle szűrővel, ionizátorral ellátottak, wifisek. Alkalmasak párátlanításra (van amelyiknél már pontosan be lehet állítani a kívánt páratartalmat is), 3D légtereléssel felszereltek, C vitaminos, UV szűrősek, sőt már Mesterséges Intelligenciával vezérelt készülékek is vannak a piacon. És még sokáig sorolhatnánk a klímák tudását, funkcióit. De az ügyfelek igényei is különbözőek és ezeknek megfelelően lehet az adott ügyfélnek megfelelő, az ő személyes igényeit kielégítő klímát ajánlani.

Lehet például kisgyerekes család, aki gyengéd fuvallatot szeretne a szobába. Vagy allergiában szenvedő családtag szeretné csökkenteni az allergéneket a szoba levegőjében, idős ember könnyen kezelhető klímát keres.

Klímavásárlás előtt gondolja át az Ön és családja igényeit, kérje szakember tanácsát és ehhez mérten válogasson a kínálatból. 

Nézzük, milyen klímát ajánlhatunk különböző helyszínekre, igényekre.

Milyen klímát vegyek?


Milyen klímát vegyek panellakásba?

Panellakásokba az esetek nagy részében inkább hűtésre keresnek klímaberendezést. Így természetesen nincs szükség fűtésre optimalizált, drága készülékekre. Azért nem árt minőségi, márkás készüléket venni, mert pl. a barkács áruházakban sokszor nem éppen szakszerűen tárolt, noname klímák élettartamáért nem tennénk tűzbe a kezünket.  Fontos szempont lehet, hogy wifis legyen, mennyit a fogyaszt hűtés közben, a beltéri egység hangszintje, legyen benne plazma szűrő, esetleg ionizátor és persze egyedi igények is jöhetnek még hozzá.

De egyre jelentősebb azok köre is, akik a tavaszi-őszi átmeneti időszakra fűtésre használják klímájukat a panellakásban is, amikor még/már nincs bekapcsolva a távfűtés és csak egy kevés melegítésre, komfort javításra van szükség. Mivel a klímás fűtés gyors, pár perc alatt meleget varázsol a lakásba, így nagyon kényelmes megoldás és védi az egészségünket is a hidegben való megfázástól.

Milyen klímát vegyek tetőtérbe?

A tetőtérbe telepített klímák kültéri egységei gyakran a tetőre vannak telepítve, ez egy praktikus megoldás és sok esetben, még esztétikusabb is, mint ha a homlokzaton lenne, mert így kevésbé van szem előtt. Hátránya lehet, hogy a tetőre szerelt klímák – még ha gumibakkal is szerelik őket – átadhatják a rezgést a szarufáknak, amit a ferde mennyezet gipszkartonja felerősíthet. Persze ez nem mindig igaz, nagyban függ a tető vastagságától, anyagától. Például egy vasbetonból öntött koporsófödém esetében nem kell félni a rezgésektől, illetve, fa szerkezetű tetőnél, ha sikerül a kültérit a szék szelemen fölé felszerelni, akkor kisebb esélye van, hogy zavarjon a kompresszor rezgése.

Milyen klímát érdemes venni a nyaralóba?

Fontos kérdés a döntésnél, hogy mennyi időt töltünk a nyaralónkban. Használja majd annyit, hogy valaha is visszajön az árkülönbözet, az alacsonyabb fogyasztásból, amennyiben a drágább készüléket vásárolja meg? Ha évente csak igen rövid időt tölt nyaralójában, akkor nem igazán érdemes megvenni egy drága készüléket. Egyszerűen nem lesz annyit használva, hogy az áramszámlában jelentős megtakarítást hozzon a drágább készülék használata.


A wifi vezérlés nyaralók esetében azonban sarkalatos kérdés. Ez a funkció szinte ide lett „kitalálva”, hiszen távolról be tudjuk állítani a hőfokot, vagy felmelegíteni/lehűteni a helyiségeket, amikorra odaérünk. Ezen kívül a téli elfagyást megakadályozó 8°C-os temperáló funkció lehet fontos még. Indulás előtt, még otthonról bekapcsolhatjuk a tőlünk bármilyen nagy távolságra levő klímánkat, ami télen-nyáron igen hasznos tud lenni.


Manapság, főleg a kovid lezárások és home office elterjedése óta elég sokan lettek kétlakiak. Mondjuk pár napot a lakásukban töltenek, de a hét többi napját a hétvégi házukban töltik. Ebben az esetben ideális a temperáló funkció wifi vezérléssel

Mekkora teljesítményű klímát vegyünk?

Erre a kérdésre leginkább a klímaszerelő szakember tudja megadni a választ.

De azt érdemes tudni, ha a határán vagyunk, hogy 2,5 vagy 3,5kW-os klímát igényel-e a klimatizálandó helyiségünk, akkor mindenképpen a nagyobb felszerelését javasoljuk. Főleg, ha fűtésre is fogjuk használni a berendezést. Ár-érték arányban is sokkal jobban megéri a nagyobb klímát megvásárolni nem túl nagy árkülönbözettel.

Keressen minket és szakmai tanácsokkal segítjük Önt a legmegfelelőbb klíma és elhelyezésének kiválasztásában!

Liber György

klímaszerelő

Szakszerű klímaszerelés, minőségi klímák forgalmazása
Budapesten és Pest Megyében 5 év garanciával, megbízhatóan.

Telefon: 06 20 261 3639
vagy írjon nekünk: info@lnagroup.eu

Írjon nekünk, várjuk megkeresését!

Milyen klímát válasszunk 2024-ben?

klimaaruda.hu

http://klimalegkonditisztitas.hu

lnagroup.eu

http://klimalegkonditisztitas.hu/arlista-klima-tisztitas/

https://klima-budapest.eu/polar-klima/

Szólj hozzá!