Klíma típusok

A split klímák használata egyre elterjedtebb hazánkban is, főleg, amióta gazdaságosan használhatók fűtésre is energiatakarékos hőszivattyús felépítésük miatt. Ezért is érdemes végig venni, hogy milyen típusú klímák vannak forgalomban és röviden bemutatjuk működésüket. A split szó osztottat jelent. Kültéri és beltéri egysége van. Ha multi klíma, akkor több beltéri egysége.

Típusok szerint van

 • oldalfali
 • mono split
 • multi split
 • parapetes
 • kazettás
 • légcsatornás
 • mennyezeti
 • mobil

 klíma

Az oldalfali split klíma a legelterjedtebb a hazai háztartásokban. Mint a neve is mutatja, a beltéri egység az oldalfalra kerül felszerelésre, így kevés helyet foglal el az adott szobában, nem zavarja a mindennapi tevékenységünket. De vigyázni kell, mert ha nem a legmegfelelőbb helyre kerül fel, egyenetlen lehet a hőelosztás, és nem érződik az egész szobában a hatása.  Ezért is fontos a klímaszerelő tanácsát figyelembe venni a szerelési hely kiválasztásakor.

A multi split klíma több beltéri és egy kültéri egységből áll,  így több helyiséget is képes klimatizálni. A multi split klíma nagy előnye, hogy csak egy kültéri egységet kell felszerelni több beltéri egységhez. A beltéri egységek külön szabályozhatóak, és különböző típusúak is lehetnek. Így meghatározhatja, hogy az egyes helyiségekben milyen legyen a hőmérséklet és a klíma berendezés formavilága. Egy nagy hátránya van a multi klímának, mégpedig ha a kültéri egység tönkremegy, akkor minden szoba klimatizálás nélkül marad. Továbbá a nagyobb szerelési távolságok miatt a szerelési költségek is megnőnek. Ugyanakkor nagy előnye, hogy csak egy kültéri egységet kell a kültéren elhelyezni, ez főleg társasházak esetén fontos. De olyan is előfordul, hogy nincs is több hely odakint további kültériknek, vagy nem engedélyeznek többet.

multi klíma

Parapet, kazettás, légcsatornás klíma

A parapet klímát elsősorban tetőtéri beépítéseknél szokták használni, ahol nincsenek egyenes falak az oldalfali beltéri egységek felszereléséhez. Vannak mennyezetre szerelhető parapet klímák is. Általában rendkívül csendesen működnek, azonban sajnos magasabb árkategóriába tartoznak.

parapet klíma

A kazettás klímát a zárt álmennyezetű helyiségekbe szokták választani. Egyenletes hőelosztást biztosít négy irányban, de ezeknek a légkondícionálóknak is magasabb az ára az oldalfalinál.

A légcsatornás klíma a legnagyobb helységek hűtő /fűtőrendszerének a kialakításához is tökéletesek, de akár egy nagyobb emeletes ház klimatizálását is meg lehet vele oldani. Ára miatt nem annyira elterjedt a magyar háztartásokban.

Mobil klímák:  ahogy nevük is mutatja, mozgathatóak, elég nagy szabadságot biztosítanak a használóiknak. Egyik helyiségből minden gond nélkül a másikba helyezhetjük. Magas zajszint, magas villamosenergia igény, kisebb hatásfok jellemzi ezt a típust, de előnye, hogy gyorsan beszerelhető és azonnal üzembe helyezhető. Használata inkább csak akkor javasolt, ha a külterületre nem kerülhet klíma kültéri egység. Például a műemlék védelem alatt álló épületek esetén lehet rájuk szükség. De megjegyezzük, hogy magasabb árszinten bár, de létezik kültéri egység nélküli klíma is.

A klímaberendezés működése

A klíma 4 fő részből áll:

 • a kompresszor, amely a hűtőközeg körforgásáért felel
 • a elpárologtató, ami tulajdonképpen a beltéri egység
 • a kondenzátor ahová az elpárologtatott hűtőközeg kondenzálódik
 • az adagoló mely a legtöbb esetben a kültéri egységben van

Inverteres klíma


Energiatakarékossági okokból 2013. januárja óta az Európai Unióban már csak és kizárólag inverteres split klímát lehet forgalomba hozni. Az inverteres technológiának köszönhetően fordulatszám szabályozást hajt végre a készülék, így a klíma csak akkora teljesítménnyel üzemel, amekkorát a rendszer éppen megkíván, optimális üzemi paraméterekkel és energetikai hatásfokon. E technológia által fokozatosan emelkedik a teljesítmény, amíg a rendszer eléri a kívánt hőmérséklet szintet. Bekapcsoláskor ezért nem terheli meg hirtelen a hálózatot, nem ugrik meg hirtelen az energiafogyasztás. Majd amikor eléri a kívánt hőmérséklet értéket, akkor azt egyenletesen, állandóan biztosítja. Ezáltal csendesebben is működik régi típusú társainál. Ráadásul nem nyom ki hirtelen annyi hideg levegőt, mint elődje, sokkal kisebb a megbetegedések kockázata is.

A klíma működési elve

Legegyszerűbben megfogalmazva a párolgó folyadék hűti környezetét. Így hűti magát az ember is, mikor izzad. A bőrünkre került folyadék elpárolog, ezáltal hűtve bőrünket és minket is. A klíma ezt az elvet használja ki, csak itt egy körfolyamatban megy a hűtés. Az egyszer már elpárolgott folyadékot azonban nem kell újra és újra pótolni, hanem az elpárolgás után keletkezett gőz lecsapódik és újra felhasználásra kerül.

A kompresszor elindításáig végig szinte azonos nyomás van a rendszerben, ha elindul a kompresszor, akkor az elpárologtató résznél a nyomás csökkenni kezd, míg a kondenzátorban ezzel egyidejűleg emelkedik a nyomás. Van egy adagolás, amelyben a nagy nyomás hatására a folyékony gáz kis mennyiségben elkezd áramlani és a nyomásváltozás hatására gőz halmazállapotú lesz. A keletkező gőz jóval nagyobb térfogatú, mint a folyadék. A folyadék elpárolgása során hőt von el, beindul be a hűtési folyamat. A gőzmennyiséget a kompresszor szívja el és átpumpálja a kondenzátorba. A kondenzátorba a nagy nyomás miatt azonnal felmelegszik és lehűlve ismét cseppfolyós állapotba kerül. Ez a körfolyamat játszódik le újra és újra a klímaberendezésben. A pontos adagolásért az érzékelők a felelősek. Elektronikusan irányítják a folyadék adagolását, a szelepet és a kompresszort is.

Hogyan tud fűteni a klíma?

Amennyiben a hűtési  körfolyamatot megfordítjuk, fűteni tudunk a klímánkkal. Ebben az esetben kint vonja el a hőt a levegőből berendezésünk, oly módon, hogy alacsonyabb hőmérsékleten párolog el a hűtőközeg, mint a levegő hőmérséklete, tehát odakinn hűt. A folyamat közben hőenergiát nyer ki a levegőből. Ezt a hőt egy magasabb hőmérsékletre és nyomásra emelve a kompresszor beszivattyúzza a fűtendő helységbe és ott fűt. A kompresszor az elektromos energiát nem a hő előállítására használja, hanem a hő szivattyúzására, szállítására. Ezért van az, hogy a felhasznált villamos energiához képest akár 4-6 szór nagyobb fűtési energiát tud leadni. Így tud a fűtés klímával hatékony és gazdaságos lenni.

Szakszerű klímaszerelés, minőségi klímák forgalmazása
Budapesten és Pest Megyében 5 év garanciával, megbízhatóan.

Telefon: 06 20 261 3639
vagy írjon nekünk: info@lnagroup.eu

Írjon nekünk, várjuk megkeresését!

Hisense klíma termékválaszték

klimaaruda.hu

klima-budapest.eu/fujitsu-klima/

http://klimalegkonditisztitas.hu

lnagroup.eu

klimaaruda.hu/fisher_klima.html

http://klimalegkonditisztitas.hu/arlista-klima-tisztitas/

https://klima-budapest.eu/polar-klima/

Szólj hozzá!