Rezsicsökkentés klímával

Rezsicsökkentés klímával

 

A sajnálatos módon  sok esetben drasztikusan megemelkedett energiaárak és a többszörösére dráguló rezsiszámlák szinte minden háztartást érintenek Magyarországon. Fontos kérdés lett a családok életében a rezsicsökkentés. Egyik megfizethető fűtési alternatíva a fűtő klíma beszerelése, használata lett a költségek lehetséges csökkentéséhez.


Pontosan hogyan is működik a fűtő klíma?

A klíma hűtési üzemmódban, a szobában egy zárt körfolyamatban a hűtőközeg elpárolgásának köszönhetően felveszi a helység levegőjének hőenergiáját és ezáltal lehűti a levegőt. A klíma kompresszor az elvont hőt kiszivattyúzza a szabadba, ott pedig a meleg levegőt egy magasabb hőmérsékleten leadja, vagyis fűt. Ez a körfolyamat megfordítható, ekkor fűthetünk a klímával. Ebben az esetben kint vonja el a hőt a levegőből, oly módon, hogy alacsonyabb hőmérsékleten párolog el a hűtőközeg, mint a levegő hőmérséklete, tehát odakinn hűt. A folyamat közben hőenergiát nyer ki a levegőből. Ezt a hőt egy magasabb hőmérsékletre és nyomásra emelve a kompresszor beszivattyúzza a fűtendő helységbe és ott fűt. A kompresszor az elektromos energiát nem a hő előállítására használja, hanem a hő szivattyúzására, szállítására. Ezért van az, hogy a felhasznált villamos energiához képest akár 4-6 szór nagyobb fűtési energiát tud leadni. Ezért tud a fűtés klímával hatékony és gazdaságos lenni.

Melyik klímával tudunk fűteni?

Ma már minden klíma hőszivattyús, tehát lehet vele fűteni és hűteni is. De hatékonyságban, gazdaságos működésben hatalmas különbség van a klímák között. Vannak, amik képesek fűteni és vannak, amik kifejezetten fűtésre optimalizált berendezések.

A hagyományos klímák bár képesek fűtésre, ezt jelentősen alacsonyabb hatásfokon teszik. Általánosságban elmondható, hogy minél hidegebb van kint, annál nehezebb a klímának befűteni a lakást. Minden készüléknél van egy bizonyos hőfok, aminél elkezd meredeken romlani a teljesítménye. A hagyományos klímáknál ez a pont viszonylag hamar elérkezik. Innentől kezdve hiába tud fűteni a klíma, nem feltétlen teszi azt gazdaságosan. Egy idő után pedig már nem is képes elegendő hőt termelni.

Ezzel szemben a fűtő klímák elsősorban fűtésre lettek fejlesztve. Mivel nagyon jó hatékonysági mutatókkal rendelkeznek, így hűtésben is kiválóak. Ezeknél a készülékeknél sokkal alacsonyabb kinti hőmérsékleten jön el az a pont, ahonnan már nem tudnak gazdaságosan és hatékonyan működni. Vannak már olyan légkondícionáló készülékek is, amelyek akár -30 fokban is tökéletesen képesek ellátni a feladataikat, így ezek a berendezésekkel a hazai enyhébb éghajlati viszonyok mellett nagyon hatékonyan lehet fűteni.


rezsicsökkentés klímával

Mennyit fogyaszt a klímás fűtés?

Ezt természetesen nehéz megmondani, sok tényezőtől függ.  Nagyban befolyásolja áram számlánkat, hogy mekkora lakást, házat fűtünk, emellett nagyon fontos még a ház szigetelése.

További befolyásoló tényező, hogy a klíma tényleges pillanatnyi fogyasztása jelentősen változik majd attól függően, hogy éppen milyen fokozaton működik. Bár ez sok esetben már nem jelent problémát, mert a legújabb klímák képesek intelligensen szabályozni működésüket a legoptimistább energiafogyasztás érdekében. Ráadásul már a klimatizálás világában is megjelentek a Mesterséges Intelligencia által vezérelt modellek, melyek használatával akár további 20% megtakarítást érhetünk el.

Vásárlás előtt mindenképp érdemes összehasonlítani az egyes klímák hatékonysági fokát is. Ezt fűtés esetében az úgynevezett SCOP érték mutatja majd meg.

A sok eltérő tényező miatt nehéz forintra pontos összeget vagy fogyasztási mennyiséget megadni egy-egy klímaberendezésnél.

Gáz vagy villany fűtés?

Ma már nyugodtan kijelenthetjük, hogy az árammal történő fűtés majdnem mindig hatékonyabb energiafelhasználással rendelkezik, mint a gázfűtés. Természetesen egy nem szigetelt, rossz állapotú, hatalmas méretű ház esetén nem tudjuk biztosra mondani, hogy mi a jó megoldás. És persze minőségi, fűtésre kifejlesztett klímák használata is erősen ajánlott.

Ráadásul míg a gázfûtés esetében gázdíjat és villamos energiát is fizetni kell, addig az inverteres klíma csak a villanyáramot igényli. És persze a gázt is be kell vezetni az ingatlanba, terveztetni kell, engedélyeztetni…

Környezetkímélő fűtés és kedvezményes tarifák használata: dupla haszon

Sokunknak fontos kérdés ma már a környezetvédelem is.A klímával való fűtés csupán a készülék működtetésére használja fel az elektromos áramot, nem a tényleges fűtésre, így sokkal inkább környezetbarát fűtési mód, mint a hagyományos fűtési rendszerek.  Ráadásul nem csak környezetünket óvja, hanem költséghatékony használatot is lehetővé tesz.  Hazánkban az áramszolgáltatók által biztosított kedvezményes tarifák igénybevételével csökkenthetjük tovább fűtési számlánkat.  A H tarifa az ország teljes területén elérhető.

Kiegészítő fűtésre is nagy segítség lehet a klíma

Ilyen lehet például a nem használt épületek, nyaralók temperáló fűtése. Vagy az őszi-tavaszi átmeneti lehűlések, nem túl nagy hidegek esetén bekapcsolt klíma. Például csak abban a helyiségben kapcsoljuk be a klímát, ahol éppen tartózkodunk, nem az egész házat fűtve feleslegesen. Radásul a klímák akár percek alatt képesek meleget varázsolni egy-egy helyiségben.

Nagy házak esetén segítséget jelenthet az is, ha egyszerre tudunk elektromos és gáz alapú fűtést is használni. Hiszen a kettőt variálva könnyebben maradhatunk a rezsicsökkentett kereten belül mind a villany-, mind pedig a gázszámlánkkal.


A temperáló fűtés egyébként is egy nagyon okos megoldás, amivel rengeteget spórolhatunk, anélkül, hogy jelentősen csökkenne a komfortérzet. Azonban a mostani helyzetben még az eddiginél is sokkal jobb megoldást jelenthet.

H tarifa használata

A H tarifa egy olyan díjszabás, amit a hőszivattyús fűtésre vehetünk igénybe. Erre alkalmas eszköz a fűtő klíma is.

A H-tarifa árszabása jóval alacsonyabb, mint a hagyományos hálózaté. Emellett nem számít bele a rezsicsökkentett áron kapható elektromos áram keretbe.


Mennyibe kerül egy fűtő klíma telepítése?

Ha még nincs klímás fűtésünk, akkor számításba kell vennünk a rendszer kiépítésének költségét, és ezt összevetni azzal, hogy potenciálisan mennyit tudunk majd spórolni az elektromos fűtéssel. Ezekből megkaphatjuk, hogy mikorra fog megtérülni a befektetés.

A klímás fűtőrendszer bekerülési költség három tényezőből fog összetevődni.

Az első a készülék ára. Itt nyilván a jobb hatékonyságú készülékek drágábbak lesznek, de az alacsonyabb lesz az áramfogyasztásunk is.

A második a klímaszerelés anyag- és munkadíja.

A harmadik lehetséges költség a H-tarifa telepítése, esetlegesen kiépítése, ha szeretnénk igénybe venni.

Liber György

+36 20 261 3639

info@lnagroup.eu

Szakszerű klímaszerelés, minőségi klímák forgalmazása
Budapesten és Pest Megyében 5 év garanciával, megbízhatóan.

Telefon: 06 20 261 3639
vagy írjon nekünk: info@lnagroup.eu

Írjon nekünk, várjuk megkeresését!

klimaaruda.hu

klima-budapest.eu/fujitsu-klima/

http://klimalegkonditisztitas.hu

lnagroup.eu

klimaaruda.hu/fisher_klima.html

http://klimalegkonditisztitas.hu/arlista-klima-tisztitas/

https://klima-budapest.eu/polar-klima/

Szólj hozzá!