Párátlanítás klímával

Párás a levegő otthonában? Van rá megoldás, párátlanítson klímával!

 

Párátlanítás klímával?? A klímával nemcsak hűteni vagy fűteni lehet, de tökéletesen alkalmas párátlanításra is. Sokszor még a régóta klímával rendelkezők is hajlamosak elfelejteni, hogy a berendezésük nem csak hűtésre, vagy mellette még fűtésre alkalmas, de jó pár hasznos funkcióval rendelkezik még ezen fő funkciók mellett. Ne felejtkezzünk meg róla, hogy a klímával párátlanítani és fűteni is lehet!

A magas páratartalom csökkenti az életminőséget és károkat is okozhat

Mindennapi életünk során nagy mennyiségű párát „termelünk” lakásunkban. A kádban fürdés, a zuhanyzás és egyéb vizes tevékenységek, mint a felmosás, ruhaszárítás, főzés is igen sok pára kibocsátásával jár. De ilyen még a növények locsolása vagy egyszerűen a lélegzésünk, izzadásunk. Ezektől a tevékenységektől összességében egyre magasabb lesz a páratartalom. Egyszer csak azt vesszük észre, hogy a penész megjelent otthonunkban, bár lehet, hogy először csak eldugott, alig látható helyeken.

Az esztétikai problémán túl a legnagyobb baj, hogy a penészgomba spórája allergiát és betegségeket is okozhat. Ezért megoldást kell találnunk páramentesítés formájában, hogy ne kerüljön az egészségünk veszélybe.

párátlanítás klímával

Itt jön a képbe a légkondícionálók páramentesítő funkciója, a klímával történő párátlanítás

A klímás párátlanítás folyamata: a klíma már magával a működésével segít a párátlanításban. A klímában a lehűtött hőcserélőn kondenzálódik, csapódik ki a pára a működése folyamán, így az nem a lakásban lesz, hanem „begyűjtjük” a klímaberendezéssel.

Ha párás környezetben vagyunk, úgy érezzük, hogy a testünk folyton kicsit nedves, ami sajnos a falakra, az ablakokra és a bútorokra is igaz. Nyáron a klíma páramentesítő funkciójával könnyedén lehűthetjük a lakás és megszabadíthatjuk a lakást a nyirkos, nedves „bevonatától” is, így megkönnyebbülhetünk a hűvös, száraz szobában. Télen az undok hideg pára  a falakon és az ablakokon csapódik le, ahol szinte előkészíti a penésznek a helyet. A fűtés ellenére sem lesz igazán száraz a lakás, ha nem használjuk ki egy klíma páramentesítő funkcióját.

Minden klíma alkalmas párátlanításra?

Igen, mindegyik klíma rendelkezik ilyen funkcióval. Nem számít, ha inkább csak hűtésre ajánlott klímánk vagy hűtésre és fűtésre egyaránt gazdaságosan használható a készülékünk, mindegyikben van páramentesítő funkció.

A kültéri egység működés közben hűtőközeget adagol a beltéri egységbe, amely lehűti a hőcserélőt, amin gyorsan és hatékonyan kicsapódik a felesleges pára. A vízcseppek a cseppvíz tálcára kerülnek, melyről könnyen kivezethetők a lakásból. Az így keletkezett  úgynevezett kondenzvíz nyugodtan felhasználható például a virágok locsolására is.

 

Mennyire gazdaságos a klímás párátlanítás?


A páramentesítő funkciót  télen és nyáron is egyaránt használhatjuk. Nyáron akkor szokták ajánlani a használatát, amikor nagyon magas a lakás páratartalma. De a klíma fogyasztásában jobban járunk, ha egyszerűen a hűtés funkciót használjuk, mivel a párátlanítás drágább lehet a sima használatnál.

Bár már vannak olyan modern vezérlésű klímák, amik automatikusan döntenek a hűtés és a párátlanítás funkciójáról, ilyenkor a készülék maga választja ki, hogy melyik az olcsóbb megoldás.

A téli párátlanításnál is jobban megéri, ha simán a fűtés üzemmódot használjuk, mint direktbe a párátlanítást. Jobban megéri, ha pár fokot melegítünk a szoba hőmérsékletén, így a falak és az ablakok maguktól is száradni kezdenek.

Szerencsére a mai, modern készülékek már sokkal kevesebb áramot fogyasztanak, gazdaságosan  működtethetők, így ma már nincs nagy különbség a páramentesítő vagy a hűtés/fűtés mód használata között .

 

Újdonság: Gree Smart R klíma valós idejű páratartalom kijelzéssel, pontos páratartalom szabályzással: klímás párátlanítás felsőfokon!

Páratartalomra történő szabályzás funkció hűtés és párátlanítás üzemmódban az új Gree termékben. A Smart R az első Gree légkondícionáló, amely valós idejű páratartalom kijelzéssel rendelkezik, és a párátlanítás százalékos pontosságra szabályozható vele lakásunkban, szobánkban. Így az Önnek legkomfortosabb páratartományon belül tarthatja a klimatizált helyiséget. Ráadásul Mesterséges Intelligencia által vezérelt öntanuló képességgel rendelkezik, aminek köszönhetően akár 20%-kal is csökkenthet az energiafelhasználás és maximalizálhatja a felhasználó komfortérzetét.

2,7 kW-os Gree Smart R klíma

3,5 kW-os Gree Smart R klíma

Liber György

+36 20 261 3639

info@lnagroup.eu

Szakszerű klímaszerelés, minőségi klímák forgalmazása
Budapesten és Pest Megyében 5 év garanciával, megbízhatóan.

Telefon: 06 20 261 3639
vagy írjon nekünk: info@lnagroup.eu

Írjon nekünk, várjuk megkeresését!

klimaaruda.hu

klima-budapest.eu/fujitsu-klima/

http://klimalegkonditisztitas.hu

lnagroup.eu

klimaaruda.hu/fisher_klima.html

http://klimalegkonditisztitas.hu/arlista-klima-tisztitas/

https://klima-budapest.eu/polar-klima/

Szólj hozzá!