Mobil klíma előnyei, hátrányai

Mobil klíma előnyei és hátrányai

A mobil klíma egy hordozható, mozgatható, bárhol üzembe helyezhető készülék, ahol a neki szükséges elektromos áramkapacitást és a meleg levegő elvezetését meg tudjuk oldani. A mobil klíma működési elve alapján egy levegő-levegő hőszivattyú, kivitel szerint pedig egy monoblokk klíma, tehát egyetlen egység tartalmaz minden szükséges alkatrészt.  Ezzel ellentétben a split klíma két részből áll, ahogy a neve is mutatja: osztott.

Előnyök:

·         Olcsó

Jóval kevesebbe kerül, mint az oldalfali inverteres split klíma. Plusz a fix helyre telepített verzióval szemben itt szerelési költség sem merül fel általában.

·         Csökkenti a levegőben található szállópor mennyiségét.

Bár először inkább csak felkavarja. Ahhoz, hogy kihűtse a szobáját a mobilklíma, nagy légtömeget kell megmozgatnia. A készülékben elhelyezett szűrők (továbbá a klíma hűtőlemezei) nagyrészt megszűrik a levegőt.

·         Mobilitás, hordozhatóság

Könnyen áthelyezhető. Akár több helyen is tudja használni. A legtöbb ember egy helyre otthonába veszi meg a mobilklímát, így aztána legnagyobb előnyét nem igazán használják ki. Pedig egy nagyobb lakásban érdemes azt a helységet hűtenünk, ahol éppen huzamosabban tartózkodunk. Bárhová helyezhetjük a lakásban, ahová felszereltük a csatlakozó kiegészítőt.

·         A hordozható légkondicionálók a legtöbb esetben nem igényelnek telepítést

Ez azt jelenti, hogy nem kell klímaszerelőt hívnia a beüzemeléshez és a karbantartáshoz. Csak annyit kell tennie, hogy kicsomagolja, elhelyezi az ablakra a kivezető fóliát. csatlakoztatja az elektromos kapcsolót és bekapcsolja! Ez megtakarítja az egész gondot azzal, hogy egy technikus fúrja ki otthona falait és szerelje be a mobil klímát.

·         Páramentesítés

Minden hordozható légkondicionáló páramentesítő is egyben. A nedvesség eltávolítása a levegőből, a levegő lehűlésének mellékhatása.

·         Tisztítás

Saját magad is tisztíthatod nem kell évente félévente, évente kihívni a klímaszerelőt a munka elvégzésére.

mobil klíma előnyei hátrányai

Hátrányok

·         Nem kívánt zaj

Az egyik legnagyobb hátránya a mobil klímáknak, hogy nagyobb háttérzajt keltenek, kb. 60-65 decibelt, míg az inverteres klímák csak ennek töredékét, 19-30 decibelt. Meglehetősen kevés az esély egy mobil klíma mellett nyugodtan pihenni, pláne aludni annak működése közben.

·         Nem igazán gazdaságos a működtetésük

A hordozható légkondicionálók több áramot használnak hűtésre, mint a split klímák. Mivel nincs kültéri egységük, ezért az általuk termelt hűvös levegővel felszabadítanak egy kis meleg levegőt. Ez a meleg levegő lassítja a hűtési folyamatot. Ezért kénytelen használója hosszabb időre bekapcsolni, és ez természetesen magasabb áramszámlákhoz vezet. Ellenben a split klímák sokkal hatékonyabban hűtik vagy fűtik az adott helységet, ezzel kevesebb áramot is fogyasztanak.

·         Rendszeresen ki kell ürítenie a tartályokat

Egyes hordozható légkondicionálók tartályokkal rendelkeznek a hűtési folyamat során keletkező kondenzációs víz tárolására. Rendszeresen ki kell ürítenie ezeket a tartályokat annak elkerülése érdekében, hogy a szobájában túlcsorduljon vagy és szivárogjon a kondenzációs víz. Ez felesleges házimunkának bizonyulhat annak, aki elfoglaltsággal rendelkezik.

·         Nem hatékony a nagyobb helyiségek hűtésére

Ez az egyik legnagyobb hátrány a mobil klímáknál. Ha nagy a hűtendő helyiségünk, akkor a mobil klíma nem fogja tudni megfelelően lehűteni.  Ha a hordozható klíma továbbra sem hűti le a szobát, akkor célszerű oldalfali inverteres légkondicionálóra váltani.

·         A mobil klímával nem tudunk fűteni

Legalábbis hatékonyan és gazdaságosan biztosan nem. A mai energia árak mellett pedig egyáltalán nem mindegy, mennyibe kerül a fűtésünk. Ehhez mindenképpen fűtésre kifejlesztett split klíma beszerzését ajánljuk!


Ha klíma készüléket szeretne vásárolni, megbízható szakembereink segítenek a döntésben. Hívjon minket bizalommal!

Liber György klímaszerelő

Telefon: 06 20 261 3639
vagy írjon nekünk: info@lnagroup.eu

Szakszerű klímaszerelés, minőségi klímák forgalmazása
Budapesten és Pest Megyében 5 év garanciával, megbízhatóan.

Írjon nekünk, várjuk megkeresését!

klimaaruda.hu

klima-budapest.eu/fujitsu-klima/

http://klimalegkonditisztitas.hu

lnagroup.eu

klimaaruda.hu/fisher_klima.html

http://klimalegkonditisztitas.hu/arlista-klima-tisztitas/

https://klima-budapest.eu/polar-klima/

Szólj hozzá!