Klíma és Mesterséges Intelligencia?

Már itt a jövő technológiája! Miért jó az nekünk, ha mesterséges intelligencia vezérli a klímánkat?

Az idei év nagy újdonsága a klimatizálás terén, hogy már néhány jelentősebb klíma gyártó egy-egy vadonatúj termékében a fejlesztő mérnökök munkájának köszönhetően mesterséges intelligencia (MI) vezérli a beállításokat. Ez a technológiai fejlesztés jelentős energia megtakarítást ígér a használóknak.

Az utóbbi időben a ChatGPT legújabb verziója tartja lázban a világot és ad bőséges beszédtémát az elért eredményeivel. De korántsem csak érdekes szövegek megírására lehet használni az MI-t. Az elektromos cikkek gyártói is megpróbálják hasznosítani ezeket az újdonságokat egyre okosabb eszközeikben.

A globális energiaválságra reagálva a lakossági klímák gyártói is innovatív megoldásokkal igyekeznek előállni, hogy termékeik minél kevesebb áramot használjanak fel működésük során és így egyre jobb hatékonysági mutatókkal büszkélkedhessenek, hiszen egyre nagyobb igényként jelentkezik az energia megtakarítás növelésére, az energia felhasználás csökkentésére. Ilyen innovatív megoldásként megjelent pár klímaberendezés vezérlésében az MI (Mesterséges Intelligencia). MI (Mesterséges Intelligencia) által vezérelt komfort módban működve a gép azt is tudni fogja, hogy hol tartózkodunk a szobában.  Az MI intelligensen beállíthatja a hőmérsékletet és a páratartalmat, a légáramlás irányát és sebességét, és kényelmes légáramlást biztosít a felhasználók számára.

Míg egy hagyományos klíma rögzített szabályozási paramétereket használ, figyelmen kívül hagyva a régiót, az éghajlatot, a helyiség méretét, a helyiség tájolását, az MI-vel ellátott klíma  modellek figyelik a külső hőmérsékletet, a páratartalmat, hogy milyen beállításokat használunk előszeretettel, és ezekhez igazodva választják ki a környezetnek megfelelő leghatékonyabb energiagazdálkodási stratégiát.  Az Mi vezérlés intelligensen beállíthatja a hőmérsékletet, a páratartalmat, a légáramlás irányát és sebességét. A klíma készülékben elhelyezett ún. „okos szem” infravörös szkenneléssel le tudja tapogatni a szobában elhelyezkedő személyek helyét. És meghatározhatjuk, hogy a levegő áram felénk menjen, vagy épp ellenkezőleg, kerüljön el minket.

Hihetetlenül hangzik, de a rendszer offline állapotban is tanul, és minél hosszabb időn át figyel, annál eredményesebbé válik vezérlési stratégiája.

klíma Mesterséges Intelligencia vezérléssel



Főbb klíma funkciók a Mesterséges Intelligencia vezérlés mellett



Azt már megszokhattuk, hogy a legmodernebb klímák számos kényelmi és egészség megőrző/védő megoldással vannak felszerelve.

Ilyen például a Cold Plasma szűrő, ami egy igen hatékony vírus-és baktériumölő technológia, mely kíválóan alkalmas allergiától és légúti betegségektől szenvedő betegek, gyermekes családok otthonába.

Vagy a legújabb szűrő, az UV-C, amelynek a technológiája fertőtleníti az elpárologtató felületét, valamint sterilizálja a beszívott levegőt a különféle vírusoktól és baktériumoktól, folyamatosan biztosítva a friss és tiszta levegő áramlását.

A Hisense Energy Pro Plus MI-vel ellátott klímája Hi-Nano-funkciójának köszönhetően rendkívül magas, kettős (pozitív és negatív) ionkoncentrációt hoz létre, ezáltal képes eltávolítani a helyiségben lévő baktériumokat és vírusokat, az E.Coli baktériumokat és a penészgombát is.

A legmagasabb szintű klímákban fellelhető továbbá az úgynevezett öntisztítás funkció is, természetesen a Gree Smart R és a Hisense Energy Pro Plus klímákban is.  Ez a folyamat körülbelül 20 percet vesz igénybe, a beltéri egység először lefagyasztja a hőcserélőt, az így képződő jég elolvasztásával keletkező vízzel egy öntisztítást végez. Ezután a hőcserélő felületét 60°C hőmérséklet felé emeli, így elpusztítva a hőcserélő felületén maradt kórokozókat.

Továbbá mindkét klíma márka terméke extra csendes üzemmódban is tud működni, hogy a felhasználó is nyugodtan tudjon pihenni és a környezetében élők is.

De a legfontosabb újdonság ezeknél a készülékeknél, hogy  Mesterséges Intelligencia által vezérelt öntanuló képességgel rendelkeznek, aminek köszönhetően akár 20%-kal is csökkenthet az energiafelhasználásuk és maximalizálhatják a felhasználók komfortérzetét.


Mesterséges Intelligenciával vezérelt split klímák:

https://klimaaruda.hu/termek/hisense-energy-pro-plus-klima-26-kw

https://klimaaruda.hu/termek/hisense-energy-pro-plus-klima-35-kw

Hisense Energy Pro Plus klíma Mesterséges Intelligenciával



https://klimaaruda.hu/termek/gree-smart-r-27-kw-klima


https://klimaaruda.hu/termek/gree-smart-r-35-kw

Gree Smart R klíma Mesterséges Intelligenciával





Telefon: 06 20 261 3639
vagy írjon nekünk: info@lnagroup.eu

Írjon nekünk, várjuk megkeresését!


klimaaruda.hu

http://klimalegkonditisztitas.hu

lnagroup.eu

https://klimaaruda.hu/klima-tisztitas-budapest

http://klimalegkonditisztitas.hu/arlista-klima-tisztitas/

http://klimaaruda.hu/fisher_klima.html

https://klima-budapest.eu/gree-klima/

https://klima-budapest.eu/polar-klima/